האם ידעתם שיש עולם אחר של ניתוח טכני שרוב המשקיעים המתחילים לא מכירים או פוחדים ממנו היות והוא עשוי לדרוש מהם עבודה.
מהו ניתוח טכני?
לרוב המשקיעים הוא מהווה שילוב של הגישות הבאות:
א. אומנות של הגדרת תנועת מחירים עכשווית בעזרת שיטות קלאסיות של גרפים כמו תאוריית דאו שמגדירה מגמה עולה ויורדת, וזיהוי של מגמות כמו תעלות, משולשים, ראש וכתפיים וכדומה.
ב. ייצוג של המחירים בעזרת אינדיקטורים טכניים כמו ממוצעים נעים, MACD, סטוכסטי ועוד.
זאת התחלה טובה. אך העובדה היא שלא משנה איך אנחנו מגדירים את המבנה של השוק, בין אם מתבססים על תאוריית דאו או גלי אליוט, או דרך גישה של אינדיקטורים טכניים, חוש לזכור שמדובר בתנועות עבר של השוק. ההפשטה של השיטות היא שמאפשרות להגדיר במהירות מה קרה בעבר.
הרווחים מגיעים מתנועות מחירים עתידיות, ולא ממחירי עבר. סוחרים אלו נעזרים בחוקים אלו של העבר כדי להצדיק כניסה לשוק בהווה.
לדוגמה:
* "חציה של ממוצע נע היא אינדיקציה לשינוי מגמה" – לכן זיהוי של ממוצע פשוט של 10 ימים שחוצה ממוצע פשוט של 20 ימים כלפי מעלה, המשקיע המתחיל נכנס ללונג.
פעם נוספת זה נהדר, בתקווה שזה טוב יותר מאשר כניסה אקראית לשוק. הכללים הכלליים האלו לכניסה הם בסדר אם אתה שואף לרווחים מאוד קטנים ומבין את התנועה ההסתברותית של המחירים ומבין כיצד לבצע ניהול סיכונים נכון. יתכן שתרוויח קצת.
אולם יש עולם שלם אחר של ניתוח טכני שאינכם רואים. שגם הוא לא מבטיח הצלחה, אך הוא יספר הזדמנויות נוספות להגדיל את הרווחיות. העולם הזה יאפשר לך להיכנס לעסקאות בסיכון נמוך יותר עם פוטנציאל רווח גדול יותר. כניסה לעסקאות סמוך יותר לרמות תמיכה והתנגדות.
אז איך לומדים את העולם הנסתר הזה של ניתוח טכני ?
צריך להסתכל מאחורי האינדיקטורים ותבניות המחירים. ומה שמוצאים שם זה אקשן של המחירים.
לא משנה איך אנחנו מגדרים את תנועות המחיר בעבר, מגמת עליה, מגמת ירידה או דשדוש. זה רק הערכה שלנו לגבי תנועה בשוק בעבר.
השם שנותנים לתנועה אינו חשוב. מה שחשוב זה הטבע של תנועת המחירים שהאינדיקטור או התבנית משקפות.
משקיעים טכניים רבים יגידו שהם נכנסו לפוזיציה היות וממוצע 10 חצה כלפי מעלה את ממוצע 20 או מכיוון שהמחיר נמצע מעל ממוצע 50 וכדומה ומכריזים שהשוק עולה. הם נותנים לזה שם – מגמה עולה. ומסתפקים בהבחנה הזאת.
להתבונן מעבר למגמה העולה, לראות איך המחירים באמת נעים יכולים לספר לנו סיפור לגבי העוצמה או החולשה של המגמה. היא נותנת לנו הסתכלות לפחד והחמדנות של הסוחרים אשר יוצרים את תנועות מחירים שיוצרות תבניות ומשנות את האינדיקטורים.
אני לא מציע לוותר על אינדיקטורים טכניים, פשוט להבין שהם רק מספרים חלק מהתמונה, ולקבלת תמונה רחבה יותר יש לשלב מספר אינדיקטורים בצורה חכמה.
שאלות שצריכות להישאל
- האם התנודתיות של המחירים משתנה, ומה זה אומר?
- האם המומנטום עולה או יורד?
- מה המומנטום של התנועה הזאת ביחס לתנועות הקודמות.
- אפשר ללכת צעד נוסף ולנסות להבין את הפסיכולוגיה של הסוחרים שנמצאים בלונג ושורט. מתי הם מתכננים לצאת? איפה הם הכניסו סטופים?
- נבחן את הפסיכולוגיה של המשקיעים שנלחמים על התנועה הנוכחית, כשהם יושבים עם הפסד ואמרים לעצמם, "למה המחירים לא יכולים להחליף כיוון פעם אחת כדי שאני לפחות לא אהיה מופסד, ואני מבטיח שלא לסחור שוב לעולם.." היכן סוחרים אלו מנסים לצאת? באיזו נקודה הפחד יהיה גדול מדי והם יהיו חייבים לצאת?
ניתוח טכני נכון בוחן את כל המכלול של תנועת המחרים, המהירות, המומנטום והתנודתיות. ובוחן כיצד זה אמור להשפיע על הסוחרים אשר יכנסו ויצאו מפוזיציות בעקבות פחד וחמדנות.
למידה לעומק של ניתוח טכני דורשת שנים של עבודה יחד עם כישרון ואהבה לשוק ההון. מי שמספר לכם אחרת אינו דובר אמת.
הרמוניה - שירות איתותים מבוסס ניתוח טכני על מדד ת"א 25. איתותים טכניים חינם ישירות לטלפון הנייד.
עמלות מסחר - עמלות מסחר מוזלות ללקוחות חברת הרמוניה.
מינוף - מאמר בנושא מינוף פיננסי בשוק ההון.